292270333_398739585574173_5388405332686062608_n

Stretchning, bra eller dåligt?

Nästan alla har hört att stretching hjälper att öka rörligheten över tid. Även om detta tycks vara fallet enligt litteraturen vi har så är förklaringsmodellen inte riktigt vad många förväntar sig.
 
Att muskeln eller senan eller andra strukturer verkligen skulle förlängas på en cellnivå är ingenting som vi har evidens för. Huruvida rörelseomfånget faktiskt ökar har vi däremot sett. Då är frågan, vad är det som händer?
 
Nästan ingenting kan sägas med 100% säkerhet, men det som tros hända är att du helt enkelt ökar din tolerans. D.v.s. nervsystemet tillåter mer och mer att muskeln och senorna släpper efter och därmed kortsiktigt ökar ditt rörelseomfång på samma sätt som idrottsmassage kan göra. Vad har vi för nytta av den här informationen då?
 
Förutsatt att vi sysslar med en sport som kräver ett ökat rörelseomfång i en viss muskel eller om vi är väldigt stela överlag för att ens bekvämt kunna leva vårt liv från dag till dag så kan vi använda oss av stretching.
Genom att stretcha och öka toleransen SAMT stärka det nya rörelseomfånget så kan vi faktiskt behålla det. Detta är ganska logiskt om vi tänker efter. Om du ökar rörelseförmågan i t. ex axelleden så kommer den även utsättas för större påfrestningar i ett läge du inte har någon vidare kontroll över. Försvarsmekanismer på cellnivå, muskelspolar och senspolar, är receptorer som "säger åt" nervsystemet att här finns det risk för skada. Därav spänns muskeln per automatik. Däremot om vi stärker det nya omfånget så kommer inte denna mekanism att behöva aktiveras.
 
Hur stärker vi då? Jo vi tar ut fulla rörelseomfånget i övningar som involverar muskeln, senan och leden i sig. Givetvis med väldigt lätta vikter till en början. Något som också verkar väldigt lovande är användandet av excentrisk träning. Om du har läst välkomstpaket så vet du att det innebär den delen av en rörelse där vi spänner en muskel samtidigt som den förlängs!
 
Ett exempel skulle vara att hålla en skivstång eller hantel framför kroppen och med nästan raka ben långsamt under kontroll sänka den mot golvet med rak rygg mer och mer över tid. På så sätt ökar du toleransen i baksida lår (hamstrings) samtidigt som du stärker det nya rörelseomfånget!
 
För mycket rörlighet (hypermobilitet) bör däremot tas på allvar gällande skaderisk. Att vara rörlig nog för sitt ändamål är bra, men överdriven rörlighet är inget att sträva efter. Satsa i såna fall mer på att stärka dina ytterlägen genom att alltid ta ut fullt rörelseomfång förutsatt att du håller god teknik i övningen.

Kommentera gärna: